maandag 26 april 2010
Mae Sot
Ondanks dat ik iedereen de afgelopen maanden al heb bestookt met wat ik allemaal ga doen hier in Thailand/Birma, toch nog even een algemeen berichtje over het hoe en wat precies....
In de komende zes weken ben ik in Mae Sot en Mae La, Thailand (zie kaartje). In Mae Sot woon ik en in Mae La doe ik onderzoek. Ik doe hier een safe motherhood needs assessment. Dit houdt in dat ik de verloskundige zorg in kaart ga brengen: wat gaat goed en waar zitten knelpunten. Als ik mijn observaties heb geanalyseerd en meer inzicht heb gekregen in de kwaliteit van de verloskundige zorg, zal ik hierover feedback geven aan de midwives en les geven om zo de zorg te verbeteren.
Vanwege politieke omstandigheden verbleven er in 2006 ruim 155.000 Birmese vluchtelingen aan de Thai-Birmese grens, verspreid over 13 kampen. Daarnaast verblijven er duizenden Birmese vluchtelingen vlak over de grens In Bangladesh en India en zijn er meer dan een miljoen migranten (il)legaal werkzaam in de buurlanden van Birma.
Birmese vluchtelingen en migranten leiden een kwetsbaar bestaan. Opgesloten in kampen, hebben zij geen bewegingsvrijheid, mogen geen werk verrichten, leiden feitelijk een doelloos bestaan, al jaren lang. Altijd dreigt een verplichte terugkeer naar Birma, waar het heel gevaarlijk is. Huizen zijn verbrand, dwangarbeid, meisjes en vrouwen worden verhandeld, misbruikt en verkracht. Veel vluchtelingen zwerven in de omringende landen, zoekend naar een eenvoudig bestaan om te overleven. Zij bieden zich onder meer aan als goedkope arbeidskrachten in buurlanden. Hier zijn zij echter ook niet (meer) welkom; ze worden vervolgd en over de grens gezet.
De Shoklo Malaria Research Unit (SMRU) is opgericht in 1986. In die tijd verleende Artsen zonder Grenzen medische hulp in de vluchtelingenkampen. Het bleek dat de met malaria besmette patiƫnten slecht reageerden op de ingestelde therapie, als gevolg van resistentie. Daarom heeft de SMRU dit als een van de hoofddoelen gesteld en met succes.
De thuisbasis is gelegen in Mae Sot en het grootste vluchtelingenkamp, Mae La Camp, ligt op ongeveer 1 uur rij-afstand daar vandaan. Een groot deel van de bevolking van Mae La is Karen, een Birmese stam. Veel Karen hebben als gevolg van conflicten in eigen land hun omgeving verlaten en hebben hun toevlucht gezocht in buurlanden, waaronder Thailand.
Meer dan 90% van de zwangere vrouwen in Mae La Camp ontvangt enige zwangerschapscontroles en ongeveer 70% van de vrouwen bevalt in de verloskamer van het SMRU onder begeleiding van al dan niet opgeleide Birmese Karen verloskundigen. De overige 30% bevalt thuis onder begeleiding van een traditional birth attentant (TBA). Een keizersnede kan niet in Mae La en wanneer een patiƫnt dat nodig heeft, wordt ze vervoerd naar het ziekenhuis van Mae Sot.
In Mae La, waar 55.000 vluchtelingen verblijven, is een kliniek van de SMRU gevestigd waar naast de reguliere zorg ook prenatale, natale en postnatale zorg geleverd wordt (zwangerschapscontroles, bevalling en verblijf na de bevalling). De Antenatal Care unit (ANC, zwangerschapscontroles) wordt dagelijks door ongeveer 100 zwangeren bezocht. Per jaar bevallen ongeveer 1200 vrouwen op de verloskamers. Een deel van hen verblijft nog enige tijd op de Post Natal Care (PNC) of in de Special Care Baby Unit (couveuseafdeling). Tussen Mae Sot en Mae La ligt aan de grens van Birma de migrantenkliniek Wang Pha. Deze kliniek geeft net als Mae La, naast de reguliere zorg ook prenatale, natale en postnatale zorg. Ten zuiden van Mae Sot liggen nog drie migrantenklinieken, maar daar kan men alleen komen voor zwangerschapscontroles en niet om te bevallen. De zwangeren die deze klinieken bezoeken bevallen thuis of bij complicaties in een Thais ziekenhuis.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten